Over de namen van mijn kinderen

Toen Yenthe net een maand oud was, schreef ik over de namen die het net niet zijn geworden. De kans dat er een derde komt is nogal klein, dus hoeven de namen die verder nog op ons lijstje stonden niet langer geheim te blijven. Ik vind een naam kiezen best een lastig iets. Je weet nog helemaal niets over je kind en als je voor de eerste keer ouder wordt, wil je al helemaal geen spijt krijgen van de naam. Toch waren wij er bij de eerste sneller over uit dan bij de tweede.

Er zijn namelijk best wel wat ouders die later spijt krijgen van de naam die ze hebben gekozen voor hun kind. De een heeft spijt van een bepaalde naam die destijds in de mode was en hem daardoor erg mooi vond, een ander komt erachter dat de gekozen naam toch niet zo goed bij het kind past. Het lijkt mij behoorlijk vervelend wanneer je spijt krijgt, een naam van een kind kan je niet snel meer veranderen.

De naam van Fedde
Tijdens de eerste zwangerschap keek ik al heel vroeg naar namen, we wisten nog niet wat het zou worden. Bij de pretecho rond de 16de week werd bevestigd dat wij een jongetje kregen, iets wat mijn voorgevoel al zei. Ik had een paar mooie meisjesnamen op het lijstje, het koste mij weinig moeite om die door te strepen. Ik had DE naam voor mijn gevoel al gevonden. Namen zoals Boaz, Redmer en Jilles vond ik mooi en stoer. Mads stond op 1, maar past niet echt bij de achternaam van zijn vader. Als deze achternaam anders was geweest, was de kans groot dat onze zoon deze naam zou krijgen. Ik was niet 100% overtuigd, er moest toch een naam zijn die ik minstens net zo mooi vond? Ik zocht via Google naar alle namen inspiratie lijstjes. En daar was die dan.. Fedde. Ik sprak de naam een paar keer hardop uit en wist het! Deze naam past bij ons, ik vond de naam stoer, lief en zag meteen een blond jongetje met mooie blauwe ogen voor mij. Ik heb nog geen moment spijt van deze naam gehad, het klopte meteen.

De naam van Yenthe
Als haar grote broer een meisje was geweest, had hij sowieso Yenthe geheten. Via de namensite`s die ik bezocht om inspiratie op te doen, was ook een kopje waar suggesties stonden. Toen ik zo verliefd werd op de naam Fedde, zag ik meteen al de naam Jenthe staan. Al vond ik de naam met een Y net iets mooier. Voor ik wist wat wij zouden krijgen, had ik voor een jongetje en een meisje al een favoriete naam. Bij de naam Yenthe had ik meteen hetzelfde gevoel, ik was zo blij met deze naam. Yenthe vond ik vrouwelijk, lief maar ook stoer. Maar we kregen dus een jongetje en deze naam verdween naar de achtergrond. Toen wij erachter kwamen dat ik voor de tweede keer zwanger was, kreeg ik wederom het gevoel dat wij weer een jongetje zouden krijgen. Zaten wij daar even naast! Die had ik niet zien aankomen en ik moest ook even wennen aan het idee. Maar wat waren wij blij. De naam Yenthe werd meteen weer eerste keus. Al vond ik namen zoals Marit, Mirthe, Elin, Maren, Julia en Rixt ook heel erg leuk. We twijfelden wel even tussen Yinthe en Yenthe, maar de keuze was al duidelijk. Al sloeg de twijfel wel toe zo aan het einde van de zwangerschap. De naam was niet nieuw meer, ik vond de naam prachtig maar het verliefde gevoel op de naam was niet zo sterk als hij ooit was geweest. De namen die op nummer 2 en 3 stonden haalden het ook weer niet bij de eerste optie. Achteraf ben ik erg blij dat wij niet zijn geswitcht!

Welke namen hebben jouw kinderen gekregen en zou jij deze naam opnieuw kiezen?

6 reacties

 1. Ik zie mezelf de komende jaren nog geen moeder worden, maar mocht het ooit zover zijn, dan hebben mijn vriend en ik de namen al wel paraat. Al jaren, haha. Mijn voorkeur gaat uit naar een naam die niet al te vaak voorkomt, maar ook weer niet zo apart of ouderwets is dat iedereen zegt ‘heet je echt zo?’. Ik heet zelf Truusje en ik vind het heel erg leuk dat mijn naam bijna nooit voorkomt. Dat past ook wel echt bij mij. Maar dat het zo’n oubollige naam is vind ik dan weer wat minder leuk en er is mij al heel vaak gevraagd of ik echt zo heet of mensen moesten lachen als ik me voorstelde. Vond ik vooral als tiener niet zo geslaagd. Dus over de namen van mijn eventuele toekomstige kroost heb ik alvast goed nagedacht, haha.

  Like

 2. Leuk om te lezen! Ons zoontje heet Noa. Zonder H, terwijl dat meestal wel gangbaar is bij een jongen. Nog steeds erg blij met deze naam, ondanks dat het in sommige ogen niet helemaal klopt. Daarbij ook nog erg blij met z’n 2de naam. Het past gewoon.

  Like

 3. Ik heb nog geen kinderen (en ook niet op komst), maar we hebben onze meisjesnaam al klaar liggen. Het was “mijn” meisjesnaam en gelukkig vond mijn vriend hem ook mooi. Jongensnamen vind ik echt veel moeilijker!

  Een van mijn neefjes heet trouwens ook Fedde, en ook die heeft blond haar en blauwe ogen. De naam past ook echt perfect bij hem met zijn zachte karakter.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s