Over stoppen met diëten en bodyshaming

Gisteren opende ik Facebook, bovenaan de pagina stond een bericht van een mamablog. Een gastblogger deed een oproepje, ze was pas geleden bevallen van haar eerste kindje, wilde de overtollige kilo`s graag weer kwijt en vroeg om de beste dieettips. Onder het bericht stond het ene succesverhaal na het andere beschreven. Geweldig dat het die vrouwen wel is gelukt om af te vallen, erg fijn voor ze en dat meen ik oprecht. Maar waarom lees je nooit verhalen van vrouwen die wel graag willen afvallen, maar die het niet lukt of gewoon heel veel moeite kost? Vrouwen die in hetzelfde schuitje zitten als mij. Het schijnt iets te zijn waar we ons voor moeten schamen. In de afgelopen tijd heb ik veel verschillende diëten geprobeerd. Van koolhydraatarm eten, het Keto dieet tot aan weight watchers. Dankzij het Keto dieet viel ik in een korte tijd 5 kilo af. Ik was erg streng voor mijzelf, maar hield dat na een paar weken al niet meer vol. Daarnaast vind ik het ook een vrij duur dieet.

Nu ik ‘klaar’ ben met kinderen, wilde ik weer wat af gaan vallen. Niet perse omdat ik graag slank wil zijn, maar om onnodige risico’s tegen te gaan. Voor zover ik weet ben ik helemaal gezond, dit wil ik het liefste ook gewoon blijven natuurlijk. De tweede reden is kleding. In de winter kan ik mijn buik, want dit is bij mij het allerergste gedeelte, verstoppen in wat wijdere jurkjes. Maar in de zomer kan ik nooit echt leuke zomerjurkjes vinden. Ik vind ze oubollig of ze passen niet bij mijn figuur. De lente en zomer zijn de enige seizoenen waar ik veel last heb van mijn gewicht. Ik voel mij onzeker en vaak niet comfortabel in de kleding die ik draag.

Wanneer ik zoek naar ervaringen of een reden waarom het afvallen niet lukt, kom ik terecht bij allemaal mogelijke oorzaken die van mij niet van toepassing zijn, voor zover ik weet heb ik geen aandoening en ik gebruik ook geen medicijnen. Onder het desbetreffende artikel stond een reactie van iemand met blijkbaar weinig inlevingsvermogen. Het letterlijke bericht zet ik hier maar niet neer, maar het kwam er op neer dat dikke mensen lui en vies zijn en het een keuze is om dik te zijn. BAM! Die woorden deden best wel even pijn. Ja, ik ben lui aangelegd. Wanneer ik vrij ben en tijd besteed aan mijn hobby`s, zijn dit hobby`s waar ik niet veel voor in beweging kom. Zo mag ik graag bloggen, een serie kijken of een spannend boek lezen. Maar het is absoluut niet mijn keuze om overgewicht te hebben. Net of ik op een dag heb besloten dat ik van alles wat je tegenwoordig kunt zijn, het allerliefste dik wilde worden. Het is een combinatie van alles: pech, gebeurtenissen (twee zwangerschappen), genen en karakter. Er zijn genoeg slanke mensen die lui zijn, nooit sporten en veel en ongezond eten. Zij worden er alleen lang zo snel niet op aangekeken. Ik ben eigenlijk wel een beetje klaar met dat diëten. Hele dagen punten tellen, plannen wat ik de volgende dag mag eten en mijzelf uithongeren. Ik heb weinig energie en ben veel duizelig geweest. Ik wil mij gewoon weer goed voelen, leuke dingen doen met mijn kinderen en vooral niet de hele dag zo met eten en mijn gewicht bezig te zijn. Voor anderen die hier weinig begrip voor hebben komt het waarschijnlijk over als een keuze, een keuze om ‘dik’ te blijven. Wanneer je hier zo over denkt, zegt dit waarschijnlijk meer over jou dan over mij. 

Ik wil niet alleen maar negatief zijn over diëten. Ik heb er namelijk wel van geleerd welke eetfouten ik voorheen maakte. Zo heb ik geleerd meer water/thee te drinken, vaker groente te nemen en voedingsmiddelen waar veel toegevoegde suikers in zitten te laten staan. Sinds ik een aantal diëten hebt geprobeerd, maak ik gezondere keuze`s. Voor een aantal mensen werkt een bepaald dieet wel prima, voor die mensen kan ik alleen maar blij zijn. Als het afvallen en op gewicht blijven voor iedereen echt zo gemakkelijk zou zijn, had niemand overgewicht gehad. Ik probeer namelijk wel zo gezond mogelijk te eten en leven, maar gun mijzelf ook regelmatig wat lekkers. Het leven is te kort om jezelf van alles te moeten ontzeggen of obsessief met eten bezig te zijn. En punten tellen en eetdagboekjes bijhouden en uitzoeken, ik heb er gewoon geen motivatie meer voor.


Ik vind het toch wel een beetje spannend om deze blogpost te plaatsen. Hopelijk zorgt het bij een aantal mensen voor herkenbaarheid. Of eigenlijk toch maar liever niet, want moeite hebben met je gewicht is gewoon rot. Het is absoluut geen keuze, zoals door sommige mensen wel wordt beweerd. Bovendien ben je echt niet de enige die zich zo voelt. Laten wij gewoon allemaal wat liever voor elkaar zijn en niet altijd zo hard oordelen. 

En zo is dit stuk ineens veranderd van mijn ergernis over dieetpogingen naar een blogpost over bodyshaming. Wat ik hiermee wil bereiken? Iets meer begrip creëren voor mensen die overgewicht hebben. Mensen laten beseffen hoeveel pijn één kleine opmerking kan doen. Zelfs al is het goed bedoeld en maak je je zorgen om die ene vriendin of familielid die de laatste tijd wel erg veel is aangekomen. Hou je mond alsjeblieft! Diegene heeft ongetwijfeld zelf ook een spiegel en weegschaal thuis en is hier dan ook echt wel van op de hoogte. Plaats de volgende keer onder een Facebook bericht alsjeblieft niet meteen dat het iemands eigen schuld is. Niet iedereen vind sporten leuk, sommige mensen hebben er zelfs een hekel aan. Wil niet zeggen dat diegene helemaal niet beweegt hé? Wandelen, een avondje dansen, fietsen en flink wat stappen zetten op het werk is ook beweging.

Het is hartstikke normaal dat je na een hele werkweek op vrijdag geen zin hebt om te koken en een patatje besteld. Ook voor een dik iemand! Dit wil niet zeggen dat diegene de rest van de week op chips en chocolade leeft. Het is normaal dat mensen met overgewicht in de zomer ook zin hebben in een ijsje, ook al is dit een magnum. Het is normaal dat mensen met een maatje meer in de zomer slippers, een korte broek en een t shirts willen dragen. Ook al kun je daarin zien dat iemand hele dikke bovenbenen, kipfiletarmen of cellulitis heeft. Als je er echt zo van walgt kijk je de volgende keer toch fijn een andere kant op. Betrap je jezelf erop dat je toch naar iemand staart vanwege zijn gewicht of uiterlijk? Kan gebeuren, wij zijn tenslotte allemaal maar een mens. Kijk hem of haar in het gezicht, begroet hem of haar of geef een glimlach. Of nog beter: geef een compliment over iemands kleding, haar, ogen, glimlach of wat mij betreft een zonnebril. Je weet niet hoeveel moeite het iemand heeft gekost om de deur uit te gaan in een korte broek, hoe onzeker hij/zij is over zichzelf. Iemands dag maken is toch veel leuker dan iemands dag ruïneren, want dat is wat een kleine opmerking of blik van afschuw kan doen!

8 reacties

 1. Wat een goed bericht. En zeker het einde. Elkaar complimenten geven!

  Ik vind je prachtig Tineke. Je straalt en ziet er altijd supervrouwelijk uit.

  Het is soms oneerlijk verdeeld allemaal. De 1 komt niet aan en de ander raakt moeizaam wat kilo’s kwijt.

  Wat voor mij persoonlijk wel veel heeft gedaan is stoppen met hormonale anticonceptie! Hier kwam ik echt veel van aan (10 kilo).

  Verder;
  De mooiste vrouw vind ik de zelfverzekerde vrouw!

  You be you!

  Like

  • Bedankt voor de tip! Al wordt er altijd beweerd dat je van anti conceptie niet aankomt, ervaren heel veel vrouwen dit toch anders. Dank je wel voor de hele lieve reactie, jij bent een van de velen die met zo`n leuk berichtje mijn dag nog zoveel beter hebben gemaakt! Liefs

   Like

 2. Hoi wat een mooi blogspot heb jij geschreven ja en het is de waarheid de ene kan alles eten de andere moet zich compleet uithongeren dit heb je heel goed geschreven en denkt dat er zoveel meer vrouwen er het zelfde overdenken je bent prachtig vrouw laate je niks wijs maken.jij bent jij en ga zo Door met schrijven toppertje dikke knuffel 🌹🌹

  Like

 3. Je moet gewoon in het weekend genieten van iets lekkers en weten wanneer je moet stoppen en verder gewoon doen waar je je goed bij voelt. Ik heb precies hetzelfde.. ik voel mezelf momenteel niet fijn in kleding, word er onzeker door en ik weet dat ik onwijs opgeblazen ben, graag val ik ook 4 kilo af. Dan zit alles een stuk fijner!

  Like

 4. Wat een prachtig artikel, Tineke, en ik ben het helemaal met je eens! Gewicht/afvallen ligt zoveel ingewikkelder dan mensen denken. Heb je het boek ‘Knap voor een dik meisje’ van Tatjana Almuli gelezen? Zij beschrijft ook echt heel indrukwekkend hoe zwaar (no pun intended) al die meningen en oordelen van anderen zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s