Wat als ik op de gemiddelde leeftijd moeder was geworden?

Elk jaar stijgt de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen voor het eerst moeder worden een klein beetje. Zelf was ik 24 toen Fedde werd geboren, twee jaren later kwam Yenthe ter wereld. De gemiddelde leeftijd was vorig jaar 29,9 jaar. Als ik ook had gewacht tot deze leeftijd, was ik nog twee jaren kindloos geweest. Een heel gek idee, mijn kinderen zijn niet weg te denken en ik kan mij moeilijk voorstellen hoe mijn leven er dan uit had gezien. Laat ik eerst duidelijk maken dat ik absoluut geen spijt heb van mijn keuze om jong(er) moeder te worden. Als ik de keuze opnieuw mocht maken, had ik alles precies zo gedaan.

Hoe had mijn leven er nu uitgezien als ik nog geen kinderen had?
Een leven zonder kinderen kan ik mij totaal niet voorstellen. Als Fedde en Yenthe er nu nog niet waren geweest had mijn leven er heel anders uit gezien. Als ik 5 jaar geleden geen rammelende eierstokken had, was ik sowieso nog één of meerdere opleidingen, workshops of cursussen gaan volgen. Misschien was bloggen dan wel mijn baan. Toen ik zwanger raakte ben ik erg gaan minderen met bloggen, als dit niet was gebeurd denk ik wel dat ik er mijn parttime baan van had kunnen maken. Ik had dan nog cursussen of workshops willen volgen die mij hierbij hadden kunnen helpen. Iets met schrijven, foto`s maken, marketing en social media had mij leuk geleken. Mijn blog had dan vol gestaan met outfits en interieur blogartikelen, misschien was ik dan zelfs wel gaan vloggen, wie weet? Een webshop lijkt mij ook een leuke uitdaging, waarschijnlijk dan met mooie interieuraccessoires en lekkere geurkaarsen. Al moet je hier wel een flink startkapitaal voor hebben.

Wij hadden sowieso niet in het huis gewoond waar wij nu in wonen. Die timing van zwanger zijn van Yenthe, een huis zoeken en dit huis wat nog niet eens officieel te koop stond. Het heeft allemaal zo moeten zijn.
Hoogstwaarschijnlijk zaten wij dan nog steeds in ons oude appartement. Ik ben dol op vakantie`s, weekendjes weg, lekker uit eten gaan en een terrasje pakken met mooi weer. Dit hadden wij dan sowieso veel vaker gedaan met zijn tweeën. Het klinkt allemaal leuk, maar mijn leven als moeder heeft voor mij veel meer betekenis. Mijn leven voor ik moeder werd was leuk. Ik heb er van genoten, van de vrijheid en het zorgeloze leven! Hoe mijn leven er echt had uit gezien als ik andere keuze`s had gemaakt valt toch niet precies te voorspellen. Ik ben erg blij dat ik niet heb gewacht en zo lang mogelijk van het moederschap mag genieten.

Hoe oud was jij toen je voor het eerst moeder werd?

6 reacties

  1. Ben (nog) geen moeder. Had wel altijd jong moeder willen worden en nu met m’n 24 jaar voelt het soms alsof ik al te laat ben (super gek i know) eerst maar eens iemand tegen het lijf lopen

    Like

  2. bij de eerste 25 en bij de tweede 26 en ik vond dat wel een prima leeftijd. mijn moeder was 40 toen ze mij kreeg, en met alle liefde en respect hoor maar ik zou dat niet kunnen op die leeftijd meer

    Like

  3. Mooie blogpost! Ik ben nu 23 en heb geen kind(eren). Wil wel moeder worden, maar liever pas als ik eind twintig ben. Er staan eerst nog een schakeljaar en master op de planning en daarna wil ik eerst even wat werken. Wel woon ik al meer dan twee jaar samen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s